6,2MM TRÅD FORANDRER VERDENSHISTORIEN
- Fride Kramer Riseng
- 21. apr. 2021
- 2 min lesing
Som en intro til prosjektet har jeg begynt på det historiske bakteppet til brennesletråden. Eller tråd og tekstil generelt. Og det som virkelig har overrasket meg, er alle historiene som hører til noe så selvfølgelig og hverdagslig som – tråd! Menneskeskapt tråd vitner nemlig om evolusjon, makt, overlevelse og intelligens.

Dessverre er ikke tråd av plantefiber det man vasser i. Dette er selvfølgelig trist, men også vakkert, med tanke på at det er materialer som naturlig brytes ned over tid. Med dagens teknologi ser vi at fiber en tidligere tok for å være hamp eller lin, kan vise seg å være brennesle. En studie av et internasjonalt forskerteam ledet av Bodil Holst ved UiB, viser at plantefiber tekstiler fra bronsealderen også ble laget av ville planter som brennesle.
Verdens eldste tråd er ikke menneskeskapt!
Våre aner må ha kjent nytten til hver stubbe og hvert strå. Både med tanke på mat, men også for helse og nyttebruk. Urfar og urmor gned brennesle mellom hendene og knøt tau og fiskegarn. Dette kan ha vært første steg mot tekstil. Og derfra er veien videre til kurver, matter, nett, vesker og tekstiler kort.
Verdens eldste tråd er 6,2 mm lang og 0,5 mm tykk. Den laget av plantefiber og ble funnet under en steinøks i en hule i Abri du Maras i Sør-Frankrike. Tråden anslås å være mellom 41000 - 52000 år gammel og ble tvunnet mellom hendene til en av våre utdødde konkurrenter, neandertalerne.
Før du leser videre ber jeg deg stoppe opp å se for deg tråden. Lengden på 6,2 mm er ikke store biten, mindre enn bredden på en lillefingernegl, og med en fjerdedels tykkelse av treverket i en fyrstikk. Denne bittelille tråden endrer synet på evolusjonen!
Vi vet ikke hvorfor neandertalermennesket døde ut, men en av teoriene er at de ikke var tilpasningsdyktige på grunn av manglende intelligens. Men da forskerne studerte tråden, fant de ut at den besto av tre tvinnede tråder. Dette innebærer matematisk teknologi der den som har laget tråden har kunnet telle, montere og ikke minst planlegge. Tråden var antagelig brukt til å feste steinen til et håndtak. Vi snakker altså produktutvikling og ingeniørarbeid som både krever intelligens og kognitive evner som igjen gjør at vi må endre oppfatningen om evolusjonen!
I Dzudzuana-hulen i Georgia ble det funnet 30 000 år gamle menneskeskapte plantetråder laget av viltoksende lin. Det utrolige er at de var farget gule, røde, blå, fiolette, svarte, brune, grønne og khaki. I min verden forteller dette at de brukte tid og ressurser på skjønnhet og – kommunikasjon? Men spørsmålet er om fargede tekstiler var for alle, eller om dette noe som indikerte makt og overklasse?
Den tråden vil jeg følge i senere innlegg!
Comentários